Creiem que era important fer una entrada en la que es poguessin repassar els punts més importants del programa que va presentar ICV per a les eleccions de l’any 2006 i al mateix temps poder comparar-ho amb el programa presentat per aquest any.
El programa que va presentar ICV per a les eleccions del 2006 consta de 6 punts fonamentals, cadascun d’ells dividits en diversos apartats per tractar amb més profunditat els diversos temes:
·Catalunya, un país socialment just i avançat: en aquest primer punt es tracten diversos aspectes, especialment centrats en els Serveis Socials amb la finalitat d’acabar amb l’exclusió i la pobresa de Catalunya.
Parla de la promoció de l’autonomia i l’atenció a la dependència, alhora que vol millorar les polítiques de suport a totes les famílies. Volen donar suport a les famílies fent que el dret a l’habitatge sigui una realitat, fent que la sanitat pública sigui propera als ciutadans i també volen promoure un consum crític i responsable per part de totes les famílies.
Es compromet amb tres grups importants de la nostra societat com són els infants, la gent gran i les persones amb discapacitats.
Per últim, ens parla d’un col·lectiu important a Catalunya: els immigrants, proposen una inserció social més efectiva per aquest col·lectiu i alhora un major reconeixement de la diversitat.
·Catalunya, un nou model productiu: tracta de la necessitat d’un nou model productiu amb noves realitats laborals i indica que la competitivitat ha d’anar lligada a una ocupació de qualitat.
En aquest punt es tracta el sector servei, molt important en la nostra societat, centrant-se en el turisme i en el comerç. Pel que fa al turisme pretenen un desenvolupament del món rural i de la política pesquera.
·Catalunya, un nou impuls per a la sostenibilitat: en aquest punt es pretén fer una ordenació i planificació del territori. Especialment es en aquest punt on es tracten temes relacionats amb la sostenibilitat, ja que es tracta de:
Medi natural, espais naturals i biodiversitat
Per una mobilitat sostenible
Impuls a la nova cultura de l’aigua
Un canvi de model energètic. Una nova cultura energètica
Una política preventiva i eficient en la gestió dels residus
Protecció i defensa dels animals
Actuar per prevenir el canvi climàtic i la contaminació
Consum i producció més sostenible
Fiscalitat ambiental
Educació ambiental i participació ciutadana
·Catalunya, una societat de l’educació, la cultura i el coneixement: en aquest punt es tracta amb profunditat l’educació, ja que té com a objectiu avançar en la Societat de la Informació i del Coneixement.
Parla del sistema universitari a Catalunya: un sistema d’ensenyament
superior i de recerca públic i de qualitat que vol centrar-se en la investigació, recerca i desenvolupament .
També tracten els drets culturals de la ciutadania i ens parlen de dos drets que té la ciutadania: l’ús del català i l’esport.
·Catalunya, radicalment democràtica, per una altra globalització: es centra en la radicalitat democràtica i la participació ciutadana al mateix temps que volen fer que Catalunya sigui el referent de la cultura de pau. Per portar-ho a terme volen basar-se en polítiques de solidaritat internacional i cooperació al desenvolupament dels pobles.
Volen aconseguir una igualtat de drets i d’oportunitats per a gais, lesbianes, homes i dones transsexuals i bisexuals.
Per últim, donen importància al fet d’instituir una política pública de la memòria democràtica.
·Institucions al servei de la ciutadania: aquí es tracta una potencialització de l’autogovern per tal de desenvolupar l’Estatut de Catalunya.
Tracten un món local i l’administració pública on especialment es centren en la seguretat pública i la protecció civil. També donen importància a un sistema audiovisual més independent, més plural.
·Joves: en aquest punt parlen d’un pacte nacional per a l’emancipació.
·Dones i homes: donen importància a les diferencies entre sexes i volen remarcar que la diferència no ha de ser una desigualtat.
El programa que ha presentat ICV per a aquesta any 2010 consta de 5 apartats i un pròleg on es parla de l’esquerra, l’ecologia i la llibertat. Ara analitzarem els punts més importants del porgrama:
·Per la creació d’ocupació de qualitat: en aquest primer punt es tracten 5 eixos fonamentals:
Eix de política econòmica i treball
Eix de medi ambient i territori
Eix agricultura, ramaderia, pesca
Eix de defensa dels animals
Eix de Societat de la Informació
Tractant aquests 5 punts es creu que es podrem sortir de la crisi d’una manera socialment justa i ecològicament sostenible.
·Per una Catalunya amb més drets socials: tracta diversos punts relacionats amb el dret a l’educació, especialment centrat en les universitats i tot el treball de recerca i investigació que es du a terme en elles.
Desenvolupa les polítiques per als barris i es centra principalment en el tema de l‘habitatge.
En aquest punt es tracten diversos serveis com poden ser: els sanitaris, culturals, esportius... i remarca l’importància dels mitjans de comunicació.
Per últim, hi ha un pla pel que fa a les polítiques per a l’autonomia personal.
·Per una Catalunya més lliure en un Estat federal i plurinacional i una Europa unida: aquí es tracten diversos punts importants com són l’autogovern i el model d’Estat, la política lingüística, els governs locals i l’acció exterior i Unió Europea.
·Per una Catalunya radicalment democràtica, amb més participació ciutadana i seguretat per a tothom: es pretén una millora de l’administració pública, de la seguretat pública i de les emergències, de la justícia i el dret, de la migració i ciutadania i de les llibertats sexuals. En definitiva, el que es pretén és potenciar la qualitat democràtica.
En aquest punt també es tracta la laïcitat, la memòria democràtica, la pau, la cooperació i els drets humans, com a punts fonamentals per al desenvolupament.
·Programes transversals: tracta dos punts fonamentals, per una banda, vol donar importància a la igualtat entre els dos gèneres i vol potenciar una societat 50/50 i, d’altra banda, donen suport a l’emancipació juvenil.
Finalment, podem veure que ICV manté molts dels seus punts rellevants en el programa del 2010, com poden ser els drets dels ciutadans, l’emancipació juvenil i la igualtat dels dos generes. Tot i això, el programa de l’any 2010 presenta diversos canvis, com per exemple ja no hi trobem cap esment a l’Estatut de Catalunya, i molts d’aquests canvis s’han hagut de realitzar per la crisi econòmica que està vivint Catalunya, i gran part del món en l’actualitat, especialment es veu reflectit en el primer punt del programa de l’any 2010 que pretén crear una ocupació de qualitat.
Disfruteu del blog!
Marta i Paula
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada